Ministerul Educației Naționale, împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), cu sprijinul Președinției Italiene a Uniunii Europene și în parteneriat cu Republica Armenia, organizează în perioada 24-26 noiembrie 2014, la Biblioteca Națională a României (sălile M. Eliade și M. Vulcănescu – parter și S. Mehedinți – demisol) și la Ministerul Culturii (Aula – et. 1), cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale a Cercetătorilor – Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference FOHE-BPRC 2014.
Deschiderea oficială a conferinței va avea loc luni, 24 noiembrie 2014, ora 15.00, în Aulă. Vor susține alocuțiuni domnul Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale, Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România, Armen Ashotyan, Ministrul Educației și Științei din Armenia (țară care deține Secretariatul Procesului Bologna și care este organizatoarea următoarei Conferințe Ministeriale a Procesului Bologna) și Dzulkifli Abdul Razak, Președintele Asociației Internaționale a Universităților, care vor vorbi despre rolul cercetării în realizarea politicilor publice.
Ultima Conferință Ministerială a Procesului Bologna a fost organizată de România, la București, în aprilie 2012. România a deținut Secretariatul Procesului Bologna timp de doi ani, în perioada 2010-2012.
A doua ediție a conferinței cercetătorilor, din 24-26 noiembrie 2014, va reuni la București peste 200 de participanți din 30 de țări, atât cercetători, profesori de top, studenți doctoranzi, experți ai Procesului Bologna, cât și experți în domeniul politicilor educaționale.
Pe parcursul celor trei zile vor fi prezentate peste 60 de articole academice pe nouă teme relevante pentru dezbaterile internaționale privind viitorul învățământului superior: Internaționalizarea educației, Finanțare și Guvernanță, Excelența și diversificarea misiunii instituțiilor de învățământ superior, Predare, învățare și participarea studenților, Dimensiunea socială a educației și echitatea, Educație, Cercetare și Inovare, Asigurarea Calității, Impactul Procesului Bologna în Spațiul European al Învățământului Superior și în plan global, Politici publice fundamentate în învățământul superior: analiza, impactul și raportarea datelor.
Rezultatele conferinței vor fi publicate în două volume de o editură de renume internațional, în regim open source, pentru facilitate accesului decidenților la studii care să ajute la fundamentarea politicilor publice. Volumele rezultate în urma ediției anterioare a evenimentului, desfășurate la București în anul 2011, au fost printre cele mai vândute publicații ale editurii Springer, în anul 2014.
“Scopul conferinței este de a da voce cercetătorilor în cadrul Procesul Bologna și, mai larg, al celor ce se apleacă asupra învățământului superior și a cercetării, și de a transmite un mesaj direct către decidenții politici în cadrul Conferinței Ministeriale și a Forumului Procesului Bologna ce se vor desfășura în luna mai 2015. Totodată, se dorește lansarea unui dialog între cercetători și decidenții politici privind noile tendințe la nivel global, cât și asupra viitorului Spațiului European al Învățământului Superior (EHEA) la nivel particular” – spun organizatorii.
Printre participanții la conferință, membri în Comitetul Științific și în Consiliul Editorial, se numără cercetători și experți în învățământul superior, cercetare și inovare din instituții de renume, precum: Institutul Educației din Londra (IOE), Universitatea Central Europeană din Budapesta (CEU), Asociația Europeană a Universităților (EUA), Asociația Internațională a Universităților (IAU), Banca Mondială, Academia Globală de Artă și Știință (WAAS), Ministerului Educației, Învățământului Superior și Cercetării din Italia, Consiliul Europei, UEFISCDI, Asociația pentru Studii în Internaționalizarea Educației (SAGE), Institutul Finlandez de Cercetare Educațională (FIER), Universitatea Harvard și Universitatea din Luxemburg.
În cadrul conferinței, luni, 24 noiembrie 2014, între orele 16.00-18.00, va avea loc întâlnirea bilaterală între ministrul român al educației, domnul Remus Pricopie, și ministrul armean al educației, domnul Armen Ashotyan (Sala M. Vulcănescu, parter).
Mai multe detalii privind agenda evenimentului și lucrările prezentate în cadrul conferinței le puteți găsi consultând pagina oficială a evenimentului: www.fohe-bprc.forhe.ro.
Persoane de contact:
Ligia Deca – Coordonator Bologna Process Researchers’ Conference, UEFISCDI
; tel.: +40746.102.370
Cristina Ramona Fiț – UEFISCDI
; tel.: +40742.898.974