Biblioteca Națională a României apreciază faptul că presa și opinia publică acordă atenție protejării și prezervării patrimoniului cultural național păstrat în colecțiile sale, inclusiv la Filiala sa, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Dat fiind însă faptul că, în ultimul timp, au fost reluate în presă unele afirmații neconforme cu realitatea, precum și unele informații inexacte ori chiar eronate în ceea ce privește situaţia Filialei Batthyaneum, în special în ceea ce privește situația manuscrisului Codex Aureus, considerăm necesare următoarele lămuriri:
Document de o valoare inestimabilă, realizat între anii 805-810, în timpul împăratului Carol cel Mare, la mânăstirea din Lorsch (Germania), Codex Aureus nu este – așa cum în mod regretabil și nejustificat se afirmă în unele publicații – „în posesia Ungariei”, el păstrându-se, în condiţii de securitate, în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
Biblioteca şi Institutul Astronomic Batthyaneum, care au fost donate de către episcopul romano-catolic Ignatius Batthyany (Batthyány Ignác), în anul 1798, provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice, împreună cu clădirea şi cu terenul aferente, au fost gândite de donator ca instituții cu un caracter public (în actul de donație era prevăzut accesul liber la colecţii).
După Marea Unire din 1918 și până la naţionalizarea din anul 1949, Institutul Astronomic și Biblioteca Batthyaneum s-au aflat în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de către Statul Român de impozite și de alte obligații financiare.
Din anul 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Bibliotecă Naţională a României).
Dezvoltată în jurul nucleului de cca. 18.000 de unităţi bibliografice adunate, la finalul secolul XVIII, de episcopul Batthyány Ignác, Biblioteca Batthyaneum păstrează până astăzi colecţii de o inestimabilă valoare documentar-ştiinţifică şi bibliofilă. În colecţia sa de manuscrise medievale occidentale (cea mai importantă din România) se găsește și Codex Aureus.
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a intentat, în urmă cu câțiva ani, un proces de retrocedare a imobilului, precum şi a bunurilor aflate la Filiala Batthyaneum. Judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are termen în data de 25 mai 2021. În vara anului 2018, Curtea de Apel Alba a respins cererea de retrocedare făcută de Arhiepiscopia Romano-Catolică.
Informaţii ştiinţifice concludente privind istoricul Evangheliarului de la Lorsch/Codex Aureus, inclusiv privind colecţiile în care se păstrează părţile acestui manuscris, pot fi găsite la adresele:
● https://www.kloster-lorsch.de/
● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/lorscher_evangeliar
● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/vam_138-1866
● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/bnr_msrII1
● https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/bav/bav_pal_lat_50
Poate fi de asemenea consultat site-ul Bibliotecii Naţionale a României, la adresa: http://oldsite.bibnat.ro/Codex-Aureus-s109-expo1-ro.htm.