05 august 2016
Pictura ca Pro-Logos. Maestrul Paul Gherasim a încetat din viață la vârsta de 91 de ani
Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din București (1947), unde l-a avut profesor pe Jean Alexandru Steriade, câştigător al unor premii prestigioase, precum cele acordate de Uniunea Artiștilor Plastici (1961, 1979), Revista „Arta” (1972) şi Academia Română (Premiul „Ion Andreescu”, 1995), distins cu ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2001) şi „Crucea Patriarhală” (2002), acordată de Patriarhia Română, maestrul Paul Gherasim a plecat dintre noi în data de 3 august 2016, la vârsta de 91 de ani. Biblioteca Naţională a României îi aduce pios omagiu. Dumnezeu să-l aşeze în rândul celor drepţi!
Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 5 august, ora 11.00, la Mănăstirea Stavropoleos, acolo unde Paul Gherasim a fost pictor-restaurator, isonar și epitrop.
foto: Paul Gherasim
Membru-fondator, în 1985 – alături de alte nume mari ale plasticii româneşti contemporane, precum Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv, Constantin Flondor – al grupului Prolog, format, după cum arăta Andrei Pleşu, din artişti care „refuză deopotrivă isteria căutării și orgoliul găsirii prompte și spectaculoase. Artiști care învață să aștepte. […] Asumată în chip lucid și responsabil, așteptarea e sarea însăși a vieții spiritului. În adânc, ea este și căutare și găsire. Ea e orientare către, presentiment activ a ceea ce urmează a fi dobândit […] Așteptarea – a ce, dacă nu a sensului ultim, a Logosului? Iar expozițiile Prolog (pro-logos – înainte de logos) nu sunt nici ele altceva decât anticipări ale Logosului”, Paul Gherasim a fost prezent, începând din anul 1946, cu lucrări în cadrul tuturor saloanelor oficiale, prima sa expoziție personală fiind organizată în 1965, la Galeria Galateea din București.
Împreună cu grupul Prolog, a avut numeroase expoziții notabile, în ţară şi străinătate, începând cu Floarea de măr, deschisă în 1985 la Galeria Căminul Artei, şi terminând cu retrospectiva PROLOG 90x30, deschisă în 2015 la Galeria Romană din Bucureşti, atunci când maestrul a împlinit 90 de ani.
În perioada 27 septembrie – 2 decembrie 2012, o serie de picturi semnate de Paul Gherasim s-au aflat în marea expoziţie Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti între anii 1950-1990, care a reunit mai bine de 600 de lucrări realizate de peste 300 de artişti din ţară şi diaspora, deschisă la Biblioteca Naţională a României (Symposium, parter), în colaborare cu Fundaţia ArtSociety şi sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii.
Paul Gherasim a asigurat, de altfel, curatoriatul expoziţiei şi coordonarea albumului-catalog, alături de Ruxandra Garofeanu şi de Dan Hăulică. Lucrare relevantă pentru înţelegerea contextului politic în care a evoluat plastica românească postbelică, reunind „lucrări ale unei arte născute liberă, în ciuda atmosferei de teroare şi de persecuţie din anii comunismului”, albumul-catalog Artistul și puterea. Ipostaze ale picturii românești în perioada 1950-1990 a fost lansat, la Biblioteca Naţională a României, câteva luni după finisajul expoziţiei, în data de 8 aprilie 2013.
În 20 octombrie 2014, Paul Gherasim a vorbit, alături de Dan C. Mihăilescu, cu ocazia vernisajului expoziției Trei teme: Vas – Clopot – Grădină, semnate de prietenul şi colegul său din grupul Prolog, Mihai Sârbulescu, expoziţie deschisă de asemenea la Biblioteca Națională a României.
Între lucrările mai noi privind limbajul plastic al lui Paul Gherasim, menţionăm albumul-catalog Pro Logos: Paul Gherasim. Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, iulie-septembrie 2005] / [texte: Dan Hăulică, Dan Nasta, Doina Mândru]. București: Editura Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești, 2006, albumul de fotografie Urma Sfântului Apostol Andrei, apărut în 2016 la Editura Doxologia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, şi Om de Treabă, Țăranul, lucrare realizată de artist în colaborare cu Marius Pandele şi lansată în 26 iulie 2016, la Studioul Horia Bernea – Muzeul Ţăranului Român, cu doar câteva zile înainte de moartea sa.