09 iunie 2016
Profesorul Gheorghe Buluță – mirajul bibliologic, ad vitam aeternam
Ieri, 8 iunie 2016, cărturarul Gheorghe Buluță a plecat dintre noi, la vârsta de 69 de ani, după o viață dedicată, uniform și consecvent, reflecției asupra a ceea ce domnia sa numea – preluând și dezvoltând o formulă lansată de marele său profesor Dan Simonescu – „complexul bibliologic al cărții”.
Doctor în filologie din 1989, cu teza Evoluţia modelor editoriale româneşti, redactor și secretar al unor reviste culturale precum Luceafărul, Cărţi noi, Cărţi româneşti, director al Bibliotecii Municipale „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti (1987-1996) şi al Bibliotecii Centrale a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1998-2011), lector (1996-2000) în cadrul Secţiei de Bibliologie şi Ştiinţa Informării – Facultatea de Litere din Bucureşti şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Gheorghe Buluță și-a consacrat studiile publicate, de-a lungul celor aproape patru decenii de activitate, analizei acestei „științe de frontieră” – bibliologia, pe care „s-a încăpățânat” s-o considere o știință vie, și nu un repertoriu înghețat , compus din modele produse în epoci de mult apuse.
Multe dintre cărțile sale – Scurtă istorie a editurii românești (1996), Cultura scrisă la români (1996), Scurtă istorie a bibliotecilor din România (2001) etc. – sunt lucrări de referință pentru studiul istoriei cărții, bibliotecii și lecturii din spațiul românesc.
Realizate în colaborare cu alte nume de referință ale bibliologiei românești (Victor Petrescu, Emil Vasilescu), volumele Galeria bibliologilor români (2003), Bibliologie românească. Idei, portrete, controverse (2008), Bibliologi români. Dicţionar (2011) fac, de asemenea, dovada unei perspective largi asupra domeniului cărții și bibliotecii, dar și a unei mari generozităţi intelectuale a autorilor lor.
Vestea trecerii în nefiinţă profesorului Gheorghe Buluță a produs tuturor – foști studenți, colaboratori și colegi de breaslă – o adâncă tristeţe.
Biblioteca Națională a României îi aduce un pios omagiu și transmite familiei îndurerate sincere condoleanțe.
Dumnezeul să-l odihnească în pace!